Den samme elva av Lars Lenth

by

lars_lenth_den_samme_elvaAlerede når jag bodde i Sverige så skjønte jag at Lars Lenth var en av Norges større fluefiskeprofiler. Hans filmer sammen med Bård gikk på svensk TV og gutta fant en vei rett inn i det svenske folkehjemmet. Nå som jag har flyttet til Norge har jag også lest en del av hans bøker. Den samme elva er den seneste og heller ikke den siste.

Lars Lenth skriver veldig enkelt og han lykkes med å sette farge på orden som gir en klar bild av hva han opplever. Boken Den samme elva fra fisket hans i Skrukkedal har vekket manges nysgjerrighet og spekulasjonene om hvor Skrukkedalsrenna ligger er mange.

Lars bestemte seg for å dra på langtur. Han var lei av ukesturene og ville få med seg en hel sesong ved den samme elva. Noen år tidligere hade han fått tips om at det skulle finnes mye fin fisk i akkurat denne elven. Han bestemte seg for å klive inn i Davy Crockets klær å bo i telt i fem måneder, fra da sesongen startet til snøn kom.

Sagt og gjort, Lars var på plass etter å ha forlatit bylivet, kjæresten og vennene. Han tok seg god tid til å gjøre en fin basecamp med alt som trengtes for å leve så godt man kan når man bor i naturen. Etter noen uker ga han opp campinglivet og davycrocketklærna og leide inn seg i «møkkakjelleren» hos en ensling som var overgla i 80-talshårdrock, hockeyspill og hjemmebrent sprit.

I boken får vi en utroligt bra innblikk over fluefiskets ulike faser gjennom en fiskesesong. Fra tidlig vår da det ikke finns noen innsekter i luften, til vinteren da … ja de forsvinner. Det er nettopp dette som gjør boken litt annerledes og bra. Lars gir oss en tydelig bild over hvordan en elv forandres med årstiden. Hvordan fisken kommer, går og forflytter seg i ulike posisjoner gjennom sesongen.

Det jag savner med boken er den intense fangstopplevelsen, «der satt den» følelsen. Da jag hørt så mye om boken og fremfor alt Skrukka i forveien så er jag litt besviken over at vi ikke bys på mer storfisk eller intensitete. Jag leser og leser og venter. I slutten kommer «Skyggen», en mann som fisker ved elven men som helst ikke snakker med noen og som undviker Lars under sesongen, og viser hvor elvens store beist står. Med litt guiding så får lykkes de få den opp. Det er litt den biten jag savner under store deler av boken. Tenket bak å knekke koden.

I alt så er Den samme elva en bra vinterbok og jag kommer å lese den igjen når det er mørkt ute og jag savner fisket som mest i Februar en gang.

Vi gir boken fire fiskesnakk av seks mulige.
fire fiskesnakk

Reklamer

Én kommentar to “Den samme elva av Lars Lenth”

  1. tobias Boers Says:

    perhaps it would be good translating lars’s his work in english

    I admire his work ,but unfortunally it’s impossible to understand for non »scandie » speaking people what he has to say about flyfishing norwegain waters .

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s