Vannkrafthooligans

by

The Beauty

(foto: Laponia Center AB)

For å sitere Martin Falklind, sjefsredaktør i svenske fiskemagasinet Fiskejournalen og miljøengasjert fluefisker, «Ja de där vattenkraftshuliganerna ligger minsann inte på latsidan …». Og det gjør de ikke.

Det er det norske sellskapet Musken Senter AS som sammen med det svenske sellskapet Laponia Centar AB har tenkt å skape muligheter for å bygge tre gigantiske kraftverk på tre forskjellige steder i Norge. Tre kraftverk som uten tvil får store miljøkonsekvenser for nasjonalelver som Piteåälven og Luleåälven på svensk side og som innebærer store ingrep i norsk natur i nordre delene av Norge.

Mulighetene for å bygge mere vannkraft i Norge er si og så null. Alt av rennende vann fra elver renner allerede gjennom industriturbiner på de fleste plasser i landet. Fra små åer til gigantiske fantastisk vakkre elver. I sporen så følger tørrleggelse av bifløder og elver og en flora- og miljødestruksjon som savner motstykke.

The Beast

På snedig vis vil man omgå norske konsesjonskrav og utnytte smutthull i svensk lovgiving så at de selv kan bygge tre monsterkraftverk i Nordland. Selve byggingen av de tre gigantkraftverkene er i seg spektakulær nok, men måten man tenkt å gå frem for å få de nødvendige tillatelsene på er ikke mindre fascinerende. Planen er å legge selve kraftverken på norsk side, men vannet skal tas fra svensk side. På den måten unngår man norsk lovgiving og utnytter svensk lov da det er lov i Sverige med kraftutbygging i nasjonalparker, så lenge det gagner lokal næringsutvikling. Og det er her smutthålet i den svenske lovgivingen ligger og som man jobber frenetisk og kynisk etter for å utnytte.

(Info hentet direkte fra Muskensenter sitt nettsted)
– Musken kraftverk er basert på regulering Vasja vassdragene – Ruombojavre og Neidavakkjavre – ca. 6 km sør-øst fra Musken i tunnel til kraftstasjon i Musken, Tysfjord kommune.

– Grunnfjordbotn kraftverk, herunder Ruondajavre kraftverk, er basert på regulering av vassdragene mellom Hellemofjorden og Grunnfjorden mot svenskegrensen. Cuodnejavre som drenerer til Sverige, Stengjerdvatnet, Rundajavre, og bekkeinntak fra Juoksajavre reguleres i tunnel til kraftstasjon ved Ruondajavre og i Grunnfjordbotn i Tysfjord kommune.

– Lappland kraftverk er basert på regulering av vassdrag ved Blåmannsisen og Sulitjelmaisen. Messingmalmvatnene, Leirvatnet, Stadakjavre, Sårjåsjavre og Bajep Sårjåsjavre reguleres i tunnel til kraftstasjon i havnivå ved Fagerli i Sulitjelma – med avløp i tunnel til Sjønstå, Fauske kommune. Videre reguleres Pieskehaure (i Sverige) i tunnel til samme kraftstasjon ved Fagerli, og i felles avløps tunnel til Sjønstå.

Ser man på noen detaljer så begynner det å dannes et bilde. Bertil Finnesen, som sitter i styret til Musken Senter AS, har tidligere jobbet som projektleder på Hydra Tidal Energy Technology AS, som er eid av bla Statkraft AS och Energy Future Invest AS (der Statkraft er sto deleier).

Vi vil fortsette og følge utviklingen av planene. Prosjektet har allerede fått en del dekning i media og det er mange røster som er kritiske.

Vi avslutter med en video som på en pedagogisk måte viser «fordelene» med vannkraft.

Small Hydro Power from Tom11 Films on Vimeo.

Edit; innlegget ble redigert 10/6 grunnet feil fokus.

Reklamer

Stikkord: , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s